#3. december – æbleskiver med æbletern og alternativ til mandel-jagten

Æbleskiver hører julen til og er perfekt til adventshygge. Bag dem sammen med børnene og hvis de begynder at spørge “moooar, hvorfor hedder det egentlig ÆBLEskiver?” – ja så kan de selv komme æblestykket i.

Jeg har ikke en rigtig æbleskivepande, men en æbleskive’maskine’ fra OBH, men princippet er det samme. Det tager ikke længe at bage en portion og de holdes nemt lune i ovnen frem til servering.

20 stk. 

  • 15 g. gær
  • 1½ dl. mælk
  • 2 hele æg – delt i blommer og hvider
  • 1 tsk. sukker
  • 100 g. mel
  • ½ tsk. kardemomme
  • ½ tsk. citronsaft
  • 35 g. smeltet smør
  • 1 skrællet æble skåret i tern
  • Fedtstof til bagning

Lun mælken og opløs gæren deri. Pisk æggeblommer samme med sukker indtil sukkeret er opløst. Tilsæt mælk/gærblandingen og mel under piskning og til sidst smeltet smør, kardemomme og citronsaft. Pisk æggehviderne stive og vend dem i dejen. Stil dejen til hævning i mindst 1 time et lunt sted, gerne 1½ time, til dejen slår tydelige bobler. 

Varm æbleskivepanden op og smør med fedtstof. Fyld hullerne op med dej, kom et æbletern i midten og vend så æbleskiverne så snart der er skorpe på undersiden. Vend dem flere gange under stegningen til de er gennembagte og gyldne.

Server med marmelade og sukker

Jeg har nu hørt flere fortælle at de ikke kan lide ris a la mande og derfor ikke er med i jagten på mandelgaven. Jeg har læst i et gaaaaammelt ugeblad fra 70’erne, at en familie på Fyn bagte en mandel inden i en æbleskive og så havde mandeljagten i æbleskive – så er der også en undskyldning for liiiige at spise en æbleskive mere.

Skriv et svar